Welkom

Welkom op de website van het tijdschrift Zone.

Bekijk hier alle interviews

Word abonnee

Bekijk hier de opties

Redactie

Neem contact op met de redactie
Doen

Werken met het leerlingportfolio

Jitske Bosma deed voor haar masterthese onderzoek naar het gebruik van leerlingportfolio’s op ontwikkelingsgerichte scholen. In dit artikel presenteert zij haar resultaten en geeft zij praktische tips voor scholen om te werken met het leerlingportfolio.

Weten

Het echte leven, ook in de toekomst

Onderwijs moet klaar zijn voor de toekomst: iedereen weet inmiddels van het belang van de 21e eeuwse vaardigheden, en onlangs heeft het Platform Onderwijs 2032 een aantal lijnen uitgezet. Susan Groot, directeur van de Paulusschool in Heiloo geeft aan dat er uitdagingen en spanningsvelden zijn.

Doen

De kracht van eigen onderzoeksvragen

In dit artikel beschrijft Arnoud Neefjes van basisschool Oostelijke Eilanden (BOE), een ontwikkelingsgerichte school in Amsterdam, hoe het uitwerken van het brede thema ‘Feesten’ in zijn klas uitpakt in een heldere probleemstelling en een zeer goed uitgewerkt onderzoek.

Doen

Blijf spelen!

Spel, onmisbaar voor betekenisvolle en levensechte activiteiten waarmee kinderen zich verbinden. Een doorkijkje naar spel in verschillende praktijken en leeftijden.

Weten

Literatuurlijst bij het artikel OGO en het brein

Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) is een goed schoolconcept. Kinderen zijn betrokken en de activiteiten zijn betekenisvol, waardoor kinderen leren voor het leven. Hoe komt het dat wij daar vanuit gaan?
Weten

Een dag uit het leven van..

Een dag uit het leven van Eva in groep 3
Weten

OGO-Bulletin

Binnen het ASKO bestuur in Amsterdam hebben verschil- lende OGO-scholen: De Achthoek, De Archipel, De Mijlpaal, De Pool en De Willibrord, hun krachten gebundeld en een eigen OGO-bulletin uitgebracht.
Weten

Inhoud

Bekijk hier de inhoudsopgave van deze editie.

Weten

Agenda

Bekijk hier de agenda van deze editie.

Columns

Paul en Sander, een paar apart!

Taetske Wüst is werkzaam als groepsleerkracht van groep 1-2, rugzakbegeleider en Opleider in de school, op basisschool De Mijlpaal in Amsterdam en schrijft over pesten.

Columns

Modder in je hoofd

Elsbeth Glas is werkzaam als groepsleerkracht van groep 8 op De Paulusschool in Heiloo en schrijft over de metafoor ‘Modderstromen in je hoofd’, uit een cursus ‘Mindfulness met kinderen’.

Doen

Wij doen onderzoek naar kriebelbeestjes

In deze rubriek worden verschillende praktijkverhalen over de klas en de ‘echte wereld’ toegelicht. Hoe halen we de echte wereld de klas in en wat doen we als we op pad gaan naar buiten?

Weten

OGO en het brein, vuren of bevriezen?

Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) is een goed schoolconcept. Hoe komt het dat wij daar vanuit gaan? Door recent hersen-onderzoek hebben we veel kennis opgebouwd over het brein. Komt deze weten-schappelijk onderbouwde kennis overeen met onze OGO-visie?

Weten

Onderwijs, hersenen en cognitie: de kloof overbrugd?

‘Heeft het onderwijs baat bij kennis over de hersenen?’ en ‘Kan inzicht in cognitieve processen helpen om de leerprestaties en studiemotivatie van de leerling te verbeteren?’ ‘Nee’, zei de eminente onderwijskundige John Bruer in 1997. ‘Ja’ zegt Jelle Jolles, universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Univ...

Doen

‘Ik groei en bloei!’

In dit artikel neemt Petra Meems ons mee in haar groep 3. De vragenwand speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de activiteiten in haar groep. Onderzoek, lezen en schrijven worden verbonden aan spel in de bloemenkraam.

Doen

Thematiseren in het speciaal onderwijs

Op SO De Zonnehof in Raalte is het team aan de slag gegaan met Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). De ervaringen leveren waardevolle leeractiviteiten op, een hogere betrokkenheid van leerlingen en meer actieve inbreng van de kinderen.

Doen

Betekenisvolle activiteiten met gastouders

Gastouderbureau ‘Het Kwakersnest’ in Velserbroek willen hun pedagogische praktijk verdiepen en zien in Startblokken mogelijkheden. De Startblokkentrainers van Stichting Welzijn Velsen zijn vanuit de bestaande samenwerking met ‘Het Kwakersnest’ de uitdaging aangegaan om een passende training aan te bieden. In dit art...

Doen

Spel in de bovenbouw? Jazeker!

OGO gaat uit van spel als leidende activiteit in de onderbouw en onderzoek als leidende activiteit in de bovenbouw. Dat wil niet zeggen dat je in de onderbouw niet ‘onderzoekt’ en in de bovenbouw niet ‘speelt’. Wat is dan spel in de bovenbouw? Leerkracht Nikita en Jacqueline (groep 6) vertellen hun ‘spel’verhaal.

Weten

Complimenten voor het OGO-bulletin

Binnen het ASKO bestuur in Amsterdam hebben verschillende OGO-scholen: De Achthoek, De Archipel, De Mijlpaal, De Pool en De Willibrord, hun krachten gebundeld en een eigen OGO-bulletin uitgebracht.

Weten

OGO en beleid: laveren tussen ‘droom en daad’

In het schoolbeleid van veel OGO-scholen heerst het streven om als schoolorganisatie een lerende organisatie te zijn. Maar wat zijn nu kenmerken van OGO-scholen als lerende organisaties? Daarover schreef Hans Bakker een proefschrift (onder begeleiding van de hoogleraren Van Oers en Miedema) waar hij in januari 2015 ...

Doen

Een dag uit het leven van Eva in groep 3

Weten

Kinderen over tijdschriften

In deze boeksignalering doen vier leerlingen verslag over verschillende educatieve tijdschriften.

Weten

Literatuurlijst bij het artikel Kunst als onderzoeksactiviteit

Kunstactiviteiten kunnen op de basisschool onderzoeksactiviteiten worden.. Leerlingen doorlopen daartoe een cyclus.In dit artikel geven Hester Elzeman en Dorian de Haan aan hoe leerkrachten met deze cyclus kunnen werken.
Weten

Praktische handleiding Hoe maak je een lapbook bij het artikel Nieuwsgierigheid van kinderen stimu

In dit artikel wordt het werken met lapbooks verbonden aan een visie op onderwijs voor begaafde leerlingen. Onderwijsadviseur Marlies de Wever beschrijft hoe deze verwerkingsvorm gebruikt kan worden in groep 3-8, maar ook voor de kleuters.
Weten

Berichten OGO-Conferentie 2015 ‘Wij hebben een goed verhaal’ – berichten studenten

Verschillende studenten van christelijke Hogeschool Ede bezochten op 18 maart de landelijke OGO-conferentie met dit motto. In dit artikel een samenvatting van hun verhalen en een indruk van wat zij meenamen van deze dag.
Weten

Complimenten Taalnieuws

Taalnieuws voor inspiratie en informatie
Columns

Sint en Piet in de winkelstraat

Marieke Botman, Ria Reimers & Wendy Bakker zijn werkzaam als pedagogisch medewerkers van VVE-peuterspeelzaal De Hoeksteen in Enkhuizen en vertellen over hun idee en uitvoering van opzetten van een speelgoedwinkel met de groep.

Doen

Op avontuur in het bos, op het duin, in zee en op strand

In deze rubriek worden verschillende praktijkverhalen over de klas en de ‘echte wereld’ toegelicht. Hoe halen we de echte wereld de klas in en wat doen we als we op pad gaan naar buiten?

Weten

Intuïtie en Ontwikkelingsgericht Onderwijs

In dit artikel beschrijft Jo Nelissen het belang van intuïtie voor leerlingen. Ontwikkelingsgericht Onderwijs geeft mogelijkheden de intuïtie van alle leerlingen te stimuleren. Er komen enkele voorbeelden aan bod.

Weten

Kunst als onderzoeksactiviteit

Kunstactiviteiten kunnen op de basisschool onderzoeksactiviteiten worden. Leerlingen doorlopen daartoe een cyclus van: receptie, productie en reflectie. In dit artikel geven Hester Elzeman en Dorian de Haan aan hoe leerkrachten met deze cyclus kunnen werken.

Doen

De Klussenbus

In dit artikel laat leerkracht Karin zien hoe ze in groep 1-2 een thema vormgeeft specifiek gericht op een paar jongens uit haar klas. Door een thema over bouwen, klussen en gereedschappen te kiezen lukt het haar om nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij deze jongens los te maken en ze te betrekken in het spel en ond...

Doen

Nieuwsgierigheid van kinderen stimuleren door het gebruik van een lapbook

In dit artikel wordt het werken met lapbooks verbonden aan een visie op onderwijs voor begaafde leerlingen. Onderwijsadviseur Marlies de Wever beschrijft hoe deze verwerkingsvorm gebruikt kan worden in groep 3-8, maar ook voor de kleuters.

Doen

Samen tot ontdekkingen komen in leesgesprekken

Hoe kunnen leerkrachten én leerlingen greep krijgen op lezen en leesontwikkeling? In dit artikel beschrijven we hoe wij daarover samen informatie verzamelen door leesgesprekken te voeren. Deze leesgesprekken kunnen tot verrassende ontdekkingen leiden en ze leveren veel informatie op.

Weten

OGO-Conferentie 2015 “Wij hebben een goed verhaal”

Verschillende studenten van Christelijke Hogeschool Ede bezochten op 18 maart de landelijke OGO-conferentie met dit motto. In dit artikel een samenvatting van hun verhalen en een indruk van wat zij meenamen van deze dag.

Weten

Complimenten

Taalnieuws voor inspiratie en informatie.

Weten

HOREB als onmisbare schakel in het werken met Startblokken

Stichting Kinderopvang Hoorn en Stichting Voorschool zijn voortvarend aan de slag gegaan om HOREB in te voeren. De zoektocht naar
samenhang met Startblokken blijkt een uitdaging.