Welkom

Welkom op de website van het tijdschrift Zone.

Bekijk hier alle interviews

Word abonnee

Bekijk hier de opties

Redactie

Neem contact op met de redactie
Artikelen in de categorie: Schuurpapier ×
Schuurpapier

Je eigen school ... een goed idee?

Het mag en het kan: je eigen school oprichten. Wij zien het om ons heen ook gebeuren. Schooltjes in een schuur in het bos, een school voor kinderen die niet passen in het systeem of voor kinderen die op die superschool niet terecht kunnen vanwege enorme wachtlijsten.

Schuurpapier

De tegensprakigheid van burgerschapsonderwijs

Wat onderwijs principieel en praktisch lastig maakt, is zijn antinomische aard, de onvermijdelijke tegensprakigheid ervan. Onderwijs kan de zelfstandigheid en de vrijheid van leerlingen enkel en alleen bevorderen door deze te begrenzen. Het is geen spanning of dynamiek die zich geleidelijk oplost met de ontwikkeling...

Schuurpapier

Wat doen we met de vakken in de klas?

In de media lijkt het soms alsof we met zijn allen de schoolvakken ten grave dragen. “Leerlingen van tegenwoordig weten niks meer!”

“En o jee, de wereldoriënterende vakken worden ook niet getoetst."                                                                                                   

Leerlingen uit g...

Schuurpapier

Tussen overbelasting en irrelevantie

Je hoort vaak dat de school tegenwoordig overvraagd wordt. De wereld verandert snel en het onderwijs wordt geacht mee te veranderen. Er is geen maatschappelijk probleem (telefoonverslaving, obesitas, klimaatverandering, politieke desinteresse, migratie) of de school wordt geacht zo niet het op te lossen, dan toch op...

Schuurpapier

Kleuterschoolverlenging versterkt de nadelen van het leerstofjaarklassensysteem

Ik ben in gesprek met enkele ib’ers. Hun vraag betreft de overgang van groep 2 naar groep 3. Hun onderbouwcollega’s worstelen met deze kwestie, die speelt voor een klein groepje leerlingen in de klas. Deze kinderen ‘zijn nog niet toe’ aan groep 3. Zij hebben een taalachterstand of hun werkhouding is niet oké.

...