
Boeken die verwonderen
Lisan is werkzaam bij boekhandel Plukker in Schagen.
In dit digitale tijdperk hebben we de wereld en kennis binnen handbereik. Met een druk op de knop kunnen we alles opzoeken, napluizen en ons verliezen in een onuitputtelijke stroom aan informatie. Maar hoe fijn is het dan om even te vertragen? Er weer een ‘ouderwets’ boek bij te pakken en hierin te bladeren en jezelf te verwonderen en op deze manier te verliezen in een wereld vol wonderen en informatie?
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Joukje Akveld
De winnaar van het Gouden Penseel 2023 mag in dit rijtje niet ontbreken. Een prachtig geïllustreerd boek dat laat zien dat al sinds het begin der tijd mens en dier met elkaar verbonden zijn, en veel hebben meegemaakt met elkaar. In dit boek zijn het nu eens de dieren die aan het woord zijn, want de mens heeft veel meegemaakt maar vaak stonden de dieren hierbij wel aan hun zijde en speelden soms zelfs de hoofdrol.
De Britannica Kinderencyclopedie
Voor alle nieuwsgierige kinderen jong en oud (en de “kinderen” die nog wat ouder zijn) een bijna onuitputtelijke bron van informatie om heerlijk doorheen te bladeren en te blijven hangen daar waar je aandacht door getrokken wordt. De Britannica is de bekendste en langstlopende, gedrukte encyclopedie in Engeland, en nu ook uitgebracht als prachtige uitgave voor kinderen. De encyclopedie staat vol met feitjes en weetjes en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Prachtig geïllustreerd en aangevuld met foto’s en kaarten.
De wereld op je bord – Aleksandra Mizielinska Daniel Mizielinska
Dit duo is bij sommige misschien nog wel bekend van de boeken Onder de grond/Onder water en Atlas. Nu hebben ze een ‘wereldreis langs gerechten, kruiden en ingrediënten’ gemaakt. Aardrijkskunde maar dan net even anders. In dit boek reizen we de wereld over en maken we niet alleen kennis met verschillende typische gerechten. In dit boek leren we hoe voedsel verbonden is, niet alleen met ons dagelijks leven, maar ook met de geschiedenis, cultuur en zelfs natuur van het land waar het vandaan komt. En een groot pluspunt: er staan ook recepten in!
Kun je gamen in de ruimte? – André Kuipers
De ruimte, bijna niets spreekt meer tot de verbeelding of roept meer vragen op, want het blijft een beetje een ongrijpbaar concept. Dus wie kan al onze prangende vragen beter beantwoorden dan André Kuipers? En wie kunnen deze vragen beter stellen dan kinderen, want kinderen stellen nou eenmaal de beste vragen. In heldere, duidelijke taal geeft Kuipers antwoord op 101 grappige, persoonlijke en gekke vragen.
Waar blijft een scheet als je hem inhoudt – Young Scientist
Om in het thema van goede kindervragen en vreemde werelden te blijven dit boek, want het menselijk lichaam lijkt wat dat betreft wel veel op de ruimte: het roept zoveel vragen op en veel blijft een mysterie.
De redactie van het tijdschrift New Scientist heeft honderd weetjes over het menselijk lichaam verzameld, en zo lees je dus onder andere hoe het kan dat je jezelf niet kunt kietelen en waarom je in de ochtend langer bent dan in de avond.